Background image
Onderzoek & publicaties

Vanaf 2019 zijn een heleboel gemeenten gestart met onderzoek naar roof en rechtsherstel van joods vastgoed op lokaal niveau. Kocht de gemeente zelf joods vastgoed? Werden er na de oorlog achterstallig heffingen onterecht aan joodse huiseigenaren opgelegd? Was de gemeente op andere manieren betrokken bij ontrechting en vervolging van joodse inwoners?

Als een van de eersten die op dit gebied onderzoek deed in 2012 ben ik bij een vijftal onderzoeken betrokken, te beginnen met Lochem en Winterswijk. Mijn eerste rapport verscheen in februari 2022 in de Gemeente Lochem. Daarna verscheen een rapport voor de gemeente Winterswijk. In de oorlog had de gemeente de synagoge gekocht waarna een moeizame rechtsherstelprocedure volgde. Ik bracht die geschiedenis in kaart voor de gemeente.

Een onderzoek voor Geertruidenberg werd in oktober 2022 afgerond. Voor de gemeente Amersfoort ben ik in maart aan de slag gegaan. Inwoners met vragen en meldingen kunnen op deze pagina terecht. Tot slot: op dit moment doe ik een vooronderzoek voor de gemeente Zeist.

In mijn eerste onderzoek naar de roof van het Joods vastgoed in 2012-2013 heb ik van meer dan 400 percelen, die Joods privé bezit waren, gereconstrueerd of zij geroofd zijn door de bezetter en of er na de oorlog rechtsherstel over heeft plaatsgevonden. Ook heb ik naar de regelingen gekeken die na de oorlog getroffen zijn met overlevenden en nabestaanden en heb ik onderzocht hoe redelijk die regelingen eigenlijk waren. Ik voerde dit onderzoek uit in opdracht van het Centraal Joodse Overleg en de Stichting Platform Israël.

‹ Terug naar 'Onderzoek & publicaties'